інфразвук та ультразвук іх вплив на безпеку заходи захисту

Шум, ультразвук та інфразвук. Звук – це механічні коливання з частотою від 20 до 20 000 Гц, які поширюються в просторі. Такі коливання поділяються на три діапазони: інфразвукові з частотою менше 20 Гц звукові від 20 до 20000 Гц та ультразвукові – більше 20 000 Гц. Несприятливий вплив інфразвуку суттєво залежить від рівня звукового тиску, тривалості впливу та діапазону частот. Найбільш небезпечною вважається частота 7 Гц (ритмом біострумів мозку). Дієвими заходами захисту є зниження рівня інфразвуку в джерелі його випромінювання, збільшення частот обертання валів, підвищення жорсткості коливних конструкцій, усунення низькочастотних вібрацій, застосування звукоізоляції та звукопоглинання.


Захисні заходи: 1) зниження інфразвуку в джерелі виникнення; 2) застосування засобів індивідуального захисту; 3) використання пристроїв, що поглинають інфразвук. Прилади контролю - шумоміри типу ШВК з фільтром ФЕ-2; виброаккустическая апаратура типу RFT. Ультразвук - коливання звукової хвилі з частотою більше 20 кГц (за межами чутності). Низькочастотні ультразвукові коливання поширюються повітряним та контактним шляхом; високочастотні - контактним шляхом. Ультразвук чинить шкідливий вплив на серцево-судинну, нервову і ендокринну системи; порушує терморегуляцію і обмін речовин. Місцевий вплив може призвести до оніміння. Захисні заходи: 1) використання блокувань


Ультразвук - це мехашчні коливання пружнього середовища з частотою більше 20 кГц. Ультразвук створює шкідливу дію на організм людини, приводячи до функціональних розладів нервової системи, зміни тиску, складу та властивостей крові, головної болі, швидкої втомлюваності, втрати слухової чутливості. Захист від дії ультразвуку забезпечується: - використанням в обладнанні більш високих робочих частот, що мають допустимі piвнi звукового тиску; - використання звукоізолюючих кожухів та екранів та розміщення звукоізолюючих установок в окремих приміщеннях . Основні заходи боротьби з інфразвуком


Методи та засоби захисту. Інфразвук – це коливання в повітрі, в рідкому або твердому середовищах з частотою менше 20 Гц. Інфразвук людина не чує, проте відчуває; він надає руйнівну дію на організм людини. Високий рівень інфразвуку викликає порушення функції вестибулярного апарату, зумовлюючи запаморочення, головний біль. Знижується увага, працездатність. У гальванічних цехах ультразвук виникає під час роботи травильних і знежирюючих ванн. Його вплив спостерігається на відстані 25–50 м від устаткування. При завантаженні і вивантаженні деталей має місце контактний вплив ультразвуку. Ультразвукові генератори використовуються також при плазмовій і дифузійній зварці, різці металів, при напилюванні металів.


При дотримання заходів безпеки робота з ультразвуком на стані здоров'я не позначається. Для зниження шкідливого впливу підвищених рівнів ультразвуку служить зменшення шкідливого випромінювання звукової енергії у джерелі шуму, локалізація дії ультразвуку за допомогою конструкційних та планувальних заходів, організаційно-профілактичні заходи. Зменшення шкідливого випромінювання у джерелі досягається через підвищення. Було встановлено аналогію впливу на людину алкоголю і інфразвукового опромінення. При впливі інфразвуку фіксувалися зміни ритму серцевих скорочень і подиху, ослаблення функцій зору і слуху, підвищена стомлюваність та інші порушення. Читайте також: III.


Нормування та основні методи захисту від ультразвуку та інфразвуку. Предыдущая 1 2 345 6 7 Следующая. Акустичні коливання з частотою меншою за 16 Гц називаються інфразвуковими, а вищою за 20 кГц - ультразвуковими. Ці звуки не викликають слухового відчуття, але мають шкідливу біологічну дію на організм людини. Інфразвук. Інфразвук з частотою 8 Гц найнебезпечніший для людини, оскільки при достатній інтенсивності такого шуму можливий його вплив на ритм біострумів мозку. При частоті 1-3 Гц можлива киснева недостатність через порушення ритму дихання, при 5-9 Гц з'являються хворобливі відчуття у грудній клітці і нижніх ділянках живота.


Мета уроку:розглянути будову органів слуху людини; сформувати поняття інфразвуку та уль-тразвуку; поглибити розуміння учнями фізичних понять, що характеризують звук; використовуючи знання учнів з біології, актуалізувати і розширити знання учнів про вплив звуків на живі організми; розвивати інтелектуальні та творчі здібності, мислення, пам’ять;. Конспект на урок Фізика скачати.


У трудовій діяльності на працівників впливають різні шкідливі фактори виробничого середовища. Тому умови праці на виробництві значною мірою визначаються наявністю виробничих шкідливостей (шкідливих факторів виробничого середовища). Під виробничими шкідливостями розуміють умови виробничого середовища, трудового та виробничого процесів, які за нераціональної організації праці впливають на стан здоров’я працівників та їх працездатність. Фізична природа всіх звуків, незалежно від частоти, одна й та ж : це пружні коливання, які поширюються у тому середовищі, в якому вони збуджені. У повітрі звукові.


Інфразвук і ультразвук: джерела, характеристики, нормування, засоби і методи захисту. Інфразвук – це коливання у повітрі, у рідкому або твердому середовищах з частотою менше 16 Гц. Інфразвук людина не чує, однак відчуває; він справляє руйнівну дію на організм людини. Високий рівень інфразвуку викликає порушення функції вестибулярного апарату, зумовлюючи запаморочення, головний біль. Знижується увага, працездатність. Виникає почуття страху, загальна немічність. Існує думка, що інфразвук сильно впливає на психіку людей. Всі механізми, які працюють при частотах обертання менше 20 об/с, випромінюю.


Шляху впливу ультразвукових коливань (УЗК) на організм працюючого можуть бути різними в залежності від способу поширення в навколишнім середовищі (рідкої, твердої, газоподібної) і типу генераторів. Ступінь біологічної дії ультразвуку на организм людини залежить від тривалості впливу, інтенсивності, частоти і характеру УЗК. Дія УЗК на організм приводить до наступного патологічним змінам: • функціональні зміни в нервовій системі; • зміна кров'яного тиску, зміна складу і властивості крові; • швидка стомлюваність; • утрата слуховой чутливості.


Шкідлива вплив інфразвуку на організм людини посилюється при збігу частоти інфразвукових коливань з власною частотою того чи іншого органу. Резонансні частоти для людини знаходяться в діапазоні 4 . 15 Гц. Інфразвук частотою до 10 Гц викликає резонансні явища з боку великих внутрішніх органів - шлунка, печінки, серця, легенів. Тривале вплив інфразвуку 4 . 10 Гц може викликати, наприклад, хронічний гастрит, коліт, зберігаються тривалий час після припинення його впливу. Схожі реферати: Реферат на тему: Вплив на організм інфразвуку та ультразвуку. Реферат на тему: Захист від шуму, інфразвуку, ультразвуку. Реферат на тему: Оцінка ризику здоров'ю людини при впливі хімічних речовин на його орган .


Організаційно-профілактичні заходи включають інструктаж про характер дії підвищених рівнів ультразвуку та про засоби захисту від нього, а також організацію раціонального режиму праці та відпочинку. Вимоги щодо безпеки праці за використанні ультразвукового обладнання регламентуються ГОСТ 12.2.051–80 „ССБТ. Оборудование технологическое ультразвуковое. Требования безопасности”. Інфразвук є одним із найбільш несприятливих факторів виробничого середовища. За рівнів звукового тиску більш як 110…120 дБ існує дуже негативний його вплив на стан і здоров’я людини. Дієвим засобом захисту є тільки зниження рівня інфразвуку в самому джерелі його випромінювання.


У трудовій діяльності на працівників впливають різні шкідливі фактори виробничого середовища. Тому умови праці на виробництві значною мірою визначаються наявністю виробничих шкідливостей (шкідливих факторів виробничого середовища). Під виробничими шкідливостями розуміють умови виробничого середовища, трудового та виробничого процесів, які за нераціональної організації праці впливають на стан здоров’я працівників та їх працездатність.


Основні заходи щодо боротьби з інфразвуком: - підвищення швидкохідності машин, що забезпечує переведення максимального випромінювання в області чутних частот; - усунення низькочастотних вібрацій; - установка глушників реактивного типу. При інфразвуку первинною є боротьба з цим шкідливим виробничим чинником в джерелі його виникнення. Ультразвук знаходить широке застосування в металообробній промисловості, машинобудуванні, металургії і т. д. Частота застосування ультразвука більше 20 кГц, потужність - до декількох кіловат. Ультразвук здійснює шкідливу дію на організм людини. В робітників спостер.


Інфразвук та ультразвук. Негативний вплив шуму на організм людини. Індивідуальні засоби захисту від шуму. У зв'язку з технічним прогресом відбувається різке посилення акустичного фону в будь-якій сфері перебування людини, тому боротьба з шумом має нині соціальне значення. Звук або шум виникає при механічних коливаннях у твердому, газоподібному й рідкому середовищах. Ультразвук -- це механічні пружні коливання і хвилі, які відрізняються від звуку вищою частотою коливань (понад 20 кГц) і не сприймаються вухом людини. Ультразвукові коливання, як і звукові, поширюються у вигляді змінних стиснень і розріджень і характеризуються довжиною хвилі, частотою і швидкістю поширення.


Вплив звуку та інфразвуку на організми, шумове забруднення. Як шум став проблемою. Шуму стало настільки багато, що він дає ефект, який помітний в глобальному масштабі. Ультразвук – єдиний вид енергетичного забруднення, який при невеликій інтенсивності сприятливо діє на людину: покращує обмінні процеси і сприяє прискоренню транспортування крові до тканин організму. Але при інтенсивних хвилях і тривалому контакті спостерігається руйнування клітин. Інфразвук. Інфразвук – це нечутна людиною область коливань. Її верхньою межею вважають частоти 16-25 Гц, нижня межа не визначена.


Содержит 27662 знака, 1 таблица и 1 изображение. Захист від шуму, інфразвуку, ультразвуку 1. Характеристика шуму .Людина живе в світі звуків від самого народження протягом всього життя. На лекції про. Людина живе в світі звуків від самого народження протягом всього життя. На лекції про освітлення ми говорили, що до 90% інформації про навколишнє середовище людина одержує від органів зору. З тих, що залишилися 5% - 10% доводиться на органи слуху. В нашій лекції траплятимуться два поняття: звук і шум. Вони, в принципі, рівнозначні, але поняття „звук" більш широке. Це музика, шелестіння листя, шум прибою. Крім того, це жива мова, яка відводить людині особливе місце в природі.


При обслуговуванні ультразвукового обладнання профілактичні заходи передбачають попередження контактного озвучування через тверді та рідкі середовища і боротьбу з поширенням ультразвуку й шуму в повітрі робочої зони. Ультразвукове устаткування слід обладнувати звукоізолюючими кожухами, конструкції ультразвукових верстатів і устаткування для зварювання та паяння повинні мати екрани з органічного скла, які забезпечують зниження рівнів звукового тиску на робочих місцях. Забороняється контакт з робочими поверхнями устаткування у процесі його роботи, з оброблюваними рідинами і деталями.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

сочинение на аварском языке хасалихълъи 4 класс

толстой три товарища читать

гуля целитель тучково