загальна характеристика стилів класицизм та ампір

Класици́зм та ампі́р в Украї́ні — етап розвитку національної архітектури, який існував з останньої третини XVIII ст. до середини XIX ст. Відбився також в літературі, створенні інтер'єрів і в ужитковому мистецтві. Класицизм як цілісна художня система склався у Франції в XVII ст. на хвилі зміцнення і панування абсолютизму. Тому розрізняють —. Академічний класицизм XVII ст. Класицизм кінця XVIII — першої половини XIX ст. (так званий неокласицизм).


Загальна характеристика. Особливість стилів: класицизм, рококо, ампір. 12 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Следующая ⇒. Живопис франції 18 ст доб класицзму. Давид. На XVIII ст. припадає виникнення нових художніх напрямків – рококо і романтизму та утвердження класицизму. Вони позначилися на різних жанрах мистецтва, але насамперед знайшли своє втілення в архітектурі та образотворчому мистецтві. Класицизм - напрям у європейській літературі і мистецтві XVII-початку XVIII ст., суть якого полягала в наслідуванні мистецтва та літератури стародавньої Греції і Риму у дотримуванні системи суворих правил відтворення дійсності. Цей стиль послідовно розвивав не тільки традиції античності, але й епохи Відродження.


Класицизм і ампір в архітектурі. Класицизм як особливий напрямок у розвитку архітектури виник у Франції ще в середині XVII ст. Класицизм проголосив архітектуру, як і в епоху Відродження, еталоном, а античну архітектуру - зразком для наслідування. Наслідування античності - єдина мета і шлях творчого розвитку архітектора. Загальна довжина Версальського парку від палацу до площі Зірки короля перевищує 3 км. У Європі це другий за площею парк (перший за площею - Павловський парк під Петербургом). І нарешті, в надрах англійського ампіру і класицизму народжується новий стиль в архітектурі, який називається національним романтизмом. Найбільш яскравим прикладом цього стилю є Віндзорський замок (рис.


Класицизм і ампір. У другій половині XVIII століття європейське суспільство почало відчувати втому від непомірної розкоші, вигадливих форм і примхливих ліній мистецтва рококо. Змінювалося суспільство, зростала буржуазія, все голосніше лунали голоси, восстававшие проти марнотратства дворянства, суєтності і легковажності вищого суспільства, закликали до скромності і природності. Ампір (від французького empire - імперія) - стиль імперії Наполеона Бонапарта, який сформувався в період його тріумфу і звитяжних битв.


Класицизм – етап розвитку мистецтва, зокрема архітектури, що існував на території України впродовж останньої третини ХVІІІ – і до середини ХІХ ст. Назва цього художнього стилю походить від французького слова classicisme і перекладається як «зразковий». «Батьківщиною» цього стилю вважають Францію. Характерні ознаки стилю в архітектурі


Ознайомити учнів з поняттями «класицизм», «ампір», «регулярний (французький ) парк». Розглянути визначальні риси класицизму. Надати знання про види архітектури класицизму та її характерні риси. Розглянути приклади стилю ампір в архітектурі та скульптурі та приклади садово-паркового мистецтва класицизму.. Конспект на урок Мистецтво скачати.


Класицизм (лат. classicus – зразковий) – художній напрям в мистецтві XVII-XVIII ст. Виник у Франції. Сформувався під впливом Відродження і Бароко: Відродження – ідеал, а Бароко він протиставляється. Пізній класицизм, що отримав назву ампір (поширився в 1-й третині ХІХ ст.), засвоює масштабність характерну для бароко і набуває рис парадності й пишності. Засновані Королівські академії в Парижі (живопису і скульптури – 1648; архітектури – 1671), а далі й в усіх крупних столицях Європи. Академії стають центрами, що сприяли поширенню класицистичних ідей і канонів в мистецтві. Це визначило основний зміст стилю класицизму: Свобода, Розум, Обов’язок, Мораль були проголошені головними засадами людського життя.


Загальна характеристика стилю класицизм. Інтер’єр і предмети внутрішнього убранства західно-європейського та російського класицизму. Критична оцінка стилю класицизм. Головним для "стиля вибору", яким була еклектика, став пошук метафори. Архітектурний стиль – класицизм. Зміст: 1. Загальна характеристика стилю класицизм. 2. Інтер’єр і предмети внутрішнього убранства західно-європейського та російського класицизму. 3. Критична оцінка стилю класицизм. Класицизм був вираженням філософського раціоналізму, ідеологією і мистецтвом нового класу - буржуазії. Концепція класицизму полягала в використанні в архітектурі античних систем Формоутворення, що, однак, наповнялись новим змістом.


Класицизм — художній напрям у західноєвропейському мистецтві та літературі, який став домінуючим у XVII ст., в епоху становлення абсолютистських держав, а в деяких країнах зберігав свої позиції аж до початку ХІХ ст. Однак формування класицизму почалося ще в XVI ст. Гуманісти епохи Відродження відкинули принципи середньовічної драми і поставили собі за мету відродити традиції античного мистецтва. Становленню класицизму як літературного напряму сприяло формування сильних монархічних держав. У мистецтві багатьох країн класицизм став першим напрямом, який офіційно визнала влада. У деяких країнах і.


Класицизм (від лат. classicus — зразковий) — художній напрям (течія) у мистецтві та літературі XVII — початку XIX ст., для якого характерними є громадянська тематика, суворе дотримання певних творчих норм і правил. Причина виникнення класицизму — укріплення монархізму в державі. Епоха класицизму породила великих драматургів, якими були трагіки Корнель і Расін, комедіограф Мольєр. Зміст. Основні риси класицизму. Представники класицизму. Класицизм як літературний стиль. Основні риси класицизму. 1) Зображення героїв позитивних (зразок для наслідування) або негативних (моральний урок читачам).


2.Які риси та особливости притаманні архитектурі классицизм? 3.Які елементи споруд було запозичено з епохи античності? 4.Назвіть імена видатних архітекторів та скульпторів класицизму 5.Поділіться вашими враженнями від мистетцтва цього стилю. 1. Смотреть ответ. 1. Для класицизму важливим був принцип свободи вибору - необмеженість власного, суб'єктивного трактування історичних форм. 2. Архітектурі класицизму притаманні прямі чіткі лінії, врівноважені форми, оздоблення елементами класичної давнини – строгими колонами та античними деталями, портиками і фронтонами на фасадах.В його основу покладено форми античної архітектури як ідеальний (класичний) естетичний еталон.


8. Ампір (від фр. еmpire – імперія) – стиль у європейському мистецтві першої половини ХІХ ст., що завершив розвиток класицизму. Стиль склався у Франції у добу імперії Наполеона. Основні риси: масивні, підкреслено монументальні форми, багатий декор, опертя на художню спадщину імператорського Риму, давньогрецької архаїки, Стародавнього Єгипту, що мали служити втіленню ідей державної могутності й військової сили. Найважливіші складові матеріальної та духовної культури. 4. Загальна характеристика елітарної, масової та народної культур. 5. Назвіть основні функції культури. 6. Мистецтво та його місце в системі духовної культури. 7. Класифікація видів мистецтва. 8. Загальне поняття мистецького стилю.


{:ru}Статья посвящена архитектурному стилю классицизм - величественному, монументальному и простому стилю, который во многом схож с античным стилем.{:}{:uk}Стаття присвячена архітектурному стилю класицизм - величного, монументального і простого стилю, який багато в чому схожий з античним стилем.{:}


Проголосивши культ розуму, класицизм вимагав розумної регламентації художньої творчості. Звідси в ньому чіткість, простота і переконливість в усьому: в ідеях, життєвих ситуаціях, людських характерах. Ідеал прекрасного, який класицизм вбачав у античності, він намагався поєднати із розумним. У своїх пошуках розумних правил творчості класицизм звертався до античних теоретиків літератури — Аристотеля, Горація, брав за взірець їхні погляди на літературу. На базі "Поетики" Аристотеля та "Послання до Пізонів" Горація француз Нікола Буало розробив докладну регламентацію письменниць.


Просвітницький класицизм 5.2. Ампір. 1. Виникнення класицизму. Класицизм і бароко. Класицизм (від лат. classicus – зразковий) – стиль і напрям в європейському мистецтві ХVІІ – початку ХІХ ст., який ґрунтується на суворому дотриманні ряду норм, правил, канонів. Класицистичні традиції закладалися ще в італійській культурі XVI ст. серед гуманістів, які прагнули виявити й осмислити основні закономірності та художні завдання мистецтва Античності і Відродження, створити теорію мистецтв. Проблема співвідношення часткового і загального вирішується на користь другого, що обумовлює пріоритет суспільного і державного обов’язку над особистими інтересами людини. 2.3. Раціоналізм.


Класицизм, як мистецтво минулого, вирізняється серед інших течій тим, що в його основі лежить нopмативна естетика, а саме це вимагає обов’язкового дотримання низки фіксованих правил та канонів. Естетика класицизму. Стрімкий розвиток науки на початку 16 століття активно впливав на людей, проникаючи в думки і руйнуючи антропоцентричний устрій світу, який існував у епоху Відродження.


Класицизм був вираженням філософського раціоналізму. Концепція класицизму полягала у використанні в архітектурі античних систем формоутворення, що, однак, наповнювались новим змістом. Естетика простих античних форм і точний ордер протиставлялися випадковості, примхливості стилів бароко та рококо. Класицизм стимулював археологічні дослідження, що привели до дивних відкриттів і нових знань про розвинені античні цивілізації. Результати роботи археологічних експедицій, узагальнені у ґрунтовних наукових дослідженнях, заклали теоретичні основи руху, учасники якого вважали античну культуру вершиною д.


Класицизм ( фр. classicisme , Від лат. classicus - Зразковий) - художній стиль і естетичний напрям в європейському мистецтві XVII - XIX ст. В основі класицизму лежать ідеї раціоналізму, які формувалися одночасно з такими ж ідеями в філософії Декарта. Художній твір, з точки зору класицизму, має будуватися на підставі строгих канонів, тим самим виявляючи стрункість і логічність самого світобудови. Інтерес для класицизму представляє тільки вічне, незмінне - в кожному явищі він прагне розпізнати лише суттєві, типологічні риси, відкидаючи випадкові індивідуальні ознаки.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

толстой три товарища читать

сочинение на аварском языке хасалихълъи 4 класс

гуля целитель тучково